Boek

Recollecting Landscapes: herfotografie, geheugen en transformatie 1904-1980-2004


Verscheen in 2006 ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het S.M.A.K. in Gent. In het boek komen verschillende aspecten van het onderzoeksproject aan bod. Het bevat essays van Pieter Uyttenhove (editor) en Bruno Notteboom die de algemene problematiek schetsen van het herfotografieproject.

Het is rijk geïlllustreerd met de integrale collectie foto's van Jean Massart, Georges Charlier en Jan Kempenaers met bijhorende data, een handige kaartenatlas van de locaties en een korte analytische beschrijving bij elke fotoset. In het deel 'Studies' worden de transformaties van vijf representatieve landschappen onderzocht door Dries Vanbelleghem, Ive Van Bouwel, Reinout Debergh en Benoît Willequet.

In de 'Gesprekken' zijn in extenso de thematische discussies weergegeven waaraan een kleine twintigtal experten uit de wetenschappelijke en culturele wereld deelnam: Marc Antrop, Tom Avermaete, Kristiaan Borret, Georges Charlier, Dirk De Meyer, Dirk Lauwers, Hans Leinfelder, Rik Pinxten, Philippe Van Cauteren, Katrien Vandermarliere, Terenja van Dijk, Leo Vanhecke, Sylvia Van Peteghem, Philippe Van Wesenbeeck, Richard Venlet, Bart Verschaffel.

De eigenzinnige, rustige en evenwichtige layout is van de hand van Roger Willems / Roma Publications. De druk werd verzorgd door die Keure in Brugge.

De uitgave is een coproductie van het S.M.A.K. en Universiteit Gent (Labo S & Universiteitsbibliotheek). Met ondersteuning van de Vlaamse minister bevoegd voor cultuur en met medewerking van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

Uitgever is A&S/Books.

In 2016 verschijnt een Engelstalige, volledig herziene uitgave van het boek met inbegrip van de meest recente foto’s van Michiel De Cleene.